AKTUELNO

Više od godinu dana nakon izbora u Advokatskoj komori Beograda sporenja oko legalnosti i legitimnosti između advokata okupljenih oko Jugoslava Tintora i Vladimira Gajića se nastavljaju, a obojica se potpisuju kao predsednici Komore.

Viši sud u Beogradu potvrdio je legalnost izbora uprave Advokatske komore Beograd na čijem je čelu Jugoslav Tintor. Ovom odlukom sud je potvrdio da su sve preduzete radnje povodom izborne Skupštine advokatske komore Beograd koja je održana 13. maja prošle godine bile pravovaljane, iako ih i dalje osporava jedan deo advokata okupljenih oko advokata Vladimira Gajića.

- Nikakva promena se nije dogodila u funkcionisanju Advokatske komore Beograda, mi najnormalnije funkcionišemo još od oktobra prošle godine. Sad će skoro godinu dana najnormalnijeg rada Advokatske komore - rekao je Tintor.

Kako kaže, postoji samo jedno sedište u Dečanskoj 13 i samo jedan predsednik, i samo jedan pečat.

- Najveći paradox je što veliko broj kolega koji ne misle kao ja, overavaju legitimacije u Dečanskoj 13, svoje pripravnike upisuju odlukama upravnog odbora na čijem sam čelu, izdaju se legitimacije u tom smislu. Tako da je to malo paradoksalno - rekao je Tintor.

Prema njegovim rečima, pravna sigurnost nameće potrebu da bude reda.

Advokat Nebojša Avlijaš kaže da Tintor nije predsednik Advokatske komore Beograda, jer nije izabran na pravno valjanim izborima.

- Pitanje stava prvostepenog suda koji kaže da je skupština mogla da preuzme nadležnosti upravnog odbora. Pre svega radi se o izborima koji nisu materija javnih ovlašćenja. Ne postoji ni u jednoj drugoj situaciji mogućnost da se vrši preuzimanje od bilo kod organa ovlašćenja upravnog odbora - rekao je Avlijaš.

Kako kaže, bilo koja vanredna skupština, zakonito ili zakonito sazvana, a ova je nezakonita, ne može preuzimati ta ovlašćenja.

- Suština žalbe jeste, da ne može biti nikakvog preuzimanja ovlašćenja. Viši sud ne potvrđuje ničije mandate, to treba da znate - rekao je Avlijaš.

Ono što je važno, jeste, da je presuda doneta u prvom stepenu i protiv te presude je izrečena žalba. Što se tiče argumenata mi znamo naše stavove. Skupština Advokatske komore Beograda, je u dva navrata donela odluku da izbori budu 13. maja. Sud je u presudi elaborirao da su jedini legalni izbori bili 13.maja - rekao je Tintor.

On je rekao da to što je bilo 10. juna i argument kolege Avlijaša su, kako kaže,  neosnovani.

#Advokat

#advokatska komora beograda

'